Hanki kuntta ja pihasi kiittää

Jos haaveilet kauniista ja helppohoitoisesta pihasta, on kuntta siihen loistava vaihtoehto!

Kuntan edut pihan katteena ovat lyömättömät ja se menestyy monessa sellaisessakin paikassa missä muut vaihtoehdot eivät tule kysymykseen. Kuntalla tuot helposti aidon metsäisen tunnelman pihaasi, olipa tonttisi sitten pieni mökki metsän reunassa tai omakotitalo asutusalueella. Pieni pala metsämaata omalla pihalla on luonnonmukainen ja ekologinen valinta eikä ole oikeastaan sellaista paikkaa minne se ei sopisi.

Kuntta on monikäyttöinen pihakate

Eniten kunttapohjaista metsää kasvaa Itä- ja Pohjois-Suomen alueella josta sitä nostetaan ja tuodaan siirtovarvikkona mökkien ja talojen pihamaita koristamaan. Kuntta koostuu mm. useista eri varpulajeista ja menestyy lähes missä vain eikä sillä ole suuria vaatimuksia kasvupaikkansa suhteen. Luontaisesti se kasvaa karussa ja vähäravinteisessa hiekkamaassa. Kovin paahteiselle paikalle siirtovarvikkoa ei kannata kuitenkaan asentaa. Alkuvaiheessa kuntta tarvitsee paljon kastelua päästäkseen kunnolla juurtumaan uuteen kasvualustaansa. Sen jälkeen sitä ei juurikaan tarvitse hoitaa.

Hanki kuntta pihaasi koristamaan ja pääset nauttimaan huolettomista päivistä pihan hoidon suhteen! Kuntta on hyvin kiitollinen pihan pohjana ja muuntautuu uuteen kasvupaikkaansa ja ympäristöönsä helposti. Monia eri varpukasveja sisältävä kuntta vihertää lähes aina ja syksyisin pääsee ihailemaan upeaa ruskan väriloistoa.

Kuntta tuo mukanaan myös oman marja-apajan, ja hyvinä marjavuosina saat kerättyä mustikat ja puolukat suoraan omasta pihasta. Tämä jos mikä on lähiruokaa parhaimmillaan!

Kuntan seassa kasvaa yleensä runsaasti kanervaa. Tiesitkö, että tämä kaunis, lempeän tuoksuinen varpu on myös käytetty hyötykasvi mm. tekstiilien värjäyksessä, teen mausteena ja rohtokasvina?

Kuntta ja kaunis metsäpiha

Kuntta on parhaimmillaan metsäisessä ympäristössä ja sen kaveriksi sopivatkin erinomaisesti erilaiset havukasvit. Kunttapintaiset alueet nauttivat havupuiden antamasta luonnollisesta varjostuksesta. Tuulisen pihan reunalle sopii mainioisti vaikkapa perinteinen kuusiaita joka tuo suojaa kuivattavaa viimaa vastaan. Lukuisat eri pensas- ja kasvilajit sopivat metsäpihaan niin kauneutensa kuin kasvuolosuhteidensa ansiosta. Paljon käytettyjä lajeja ovat esim. alppiruusu, atsaleat ja hortensiat.

Rinnetonteilla saattaa olla haasteellisia paikkoja joissa esim. nurmikon hoito voi olla vaikeaa. Ei kannata turhaan taistella hankalien jyrkänteiden ja rinteiden kanssa. Siitovarvikko ratkaisee tämän ongelman käden käänteessä ja sulautuu rinteeseen kuin olisi aina siinä ollut.

Luonnon omat materiaalit kuten kivi ja puu ovat sopivia kunttapihan elementtejä. Erilaiset kivirakennelmat ja aidanteet pääsevät siellä hyvin oikeuksiinsa. Askelkivin tai puukattein koristeltu polku on upea kulkuväylä metsäisen pihamaan poikki. Puusta tehty kaunis vinoaita käy hyvin vaikkapa tontin rajalle erottamaan piha-alueen metsästä. Sopiva valaistus tuo metsäpihaan tunnelmaa myös pimeinä vuodenaikoina ja erilaisilla kohdevalaisimilla saadaan tuotua esiin upeita yksityiskohtia kuten kasviryhmiä tai komeita puuyksilöitä.

Jokaisen kauniin metsäpihan pohjana ja peruselementtinä toimii helppohoitoinen ja kaunis kuntta!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *